Procesul tehnologic de producere a BCA-ului Partea II

6. Expandare - Maturizare:
Aceste etape sunt cele mai critice faze ale procesului. Amestecul turnat in forme expandeaza, isi mareste volumul prin eliberarea de hidrogen urmare a reactiei chimice dintre aluminiu si hidroxidul de calciu (CaOH) rezultat din hidratarea varului si cimentului, ce permite o crestere cu 100% a volumului initial si formarea structurii poroase, dupa care se preintareste pana la o anumita duritate controlata. Produsul rezultat trebuie sa fie suficient de tare inainte de a ajunge la taiere (daca este prea moale, forma se va crapa in timpul transferului si al scoaterii din tipare) dar si suficient de moale pentru a nu produce rebuturi in procesul de taiere.


7.Transportarea la taiere:
Cand forma este considerata maturizata produsul este gata de taiere, podul rulant este pozitionat deasupra formei ridicand tot ansamblul si transportandu-l la masina de taiat.


8.Taierea:
Se executa cu o instalatie complexa ce permite obtinerea unei game largi de tipodimesiuni de BCA cu precizie dimensionala superioara, de +/- 1 mm.
Instalatia de taiere este prevazuta cu 2 sisteme de taiere: primul transversal care realizeaza dimensiunea standard a blocurilor pe lungime prin oscilatie pe verticala si cel de al doilea longitudinal prin care se realizeaza tipodimensiunile cerute. La terminarea taierii o hota care absoarbe reziduurile de la suprafata este coborata spre calota superioara a formelor, resturile laterale fiind de asemenea inlaturate.


9.Autoclavizarea:
Dupa taiere materialul este preluat impreuna cu gratarul de maturizare, asezat pe carucioare si introdus in autoclava (recipient cilindric inchis etans). Aici are loc tratamentul hidrotermic, la presiune de 12 atm si temperatura de 180-200 grade C , timp de 12 ore. La autoclavizare, pe langa accelerarea reactiilor de hidratare-hidroliza, datorita vaporilor sub presiune la temperaturi ridicate, au loc reactii chimice intre hidroxidul de calciu rezultat din hidroliza cimentului si bioxidul de siliciu din agregatele silicioase, cu formarea de hidrosilicati Procesul tehnologic de producere a BCA-ului Partea IIde calciu, schimbandu-se astfel atat compozitia chimica cat si structura materialului intarit, obtinandu-se astfel betonul celular autoclavizat.


10.Paletizare:
Dupa evacuarea din autoclave, materialul este ambalat in pachete si transportat in depozit de unde se livreaza la beneficiar cu mijloace auto sau cale ferata. Paletizarea se realizeaza in varianta:
. 120 cm X 150 cm X 125 cm = 2.25 m3.