Construirea cu BCA in viitor: Amestecurile de materii prime dau un avantaj fata de alte materiale

Ecologia alaturi de partea economica, aspectele sociale si tehnice, un criteriu important pentru construirea cladirilor in viitor. Materialul de constructii, ce se utilizeaza pentru o cladire, influenteaza foarte mult mediul inconjurator.

Pentru a putea stabilii calitatile BCA-ului din punct de vedere ecologic, pe lunga durata, trebuie sa fie analizat intregul ciclu existential al unei cladiri – incepand cu extragerea de materii prime, consumul de energie, efectele fata de mediu inconjurator, fabricarea, transportul si punerea in opera a materialului, mergand mai departe in faza de folosinta a cladirii pana la demolare, deponie si reutilizare.

BCA-ul poate fi foarte bine catalogat ca fiind un material cu caracteristici ecologice foarte bune.Construirea cu BCA in viitor: Amestecul de materii prime dau un avantaj fata de alte materiale

Materii prime naturale

BCA-ul este un material de constructii masiv, care este fabricat din materii prime naturale. Partea principala este nisipul. Algerea locatiei de construire a unei fabrici de BCA se face de regula dupa existenta de reserve de nisip, astfel incat si influentele fata de mediul inconjurator din cauza transportului pentru materialul principal sa fie limitata la maximum. Nisipul utilizat are ca mineral principal SiO2.

Ca lianti se utilizeaza varul si cimentul. Materialul care se foloseste pentru fabricarea varului (CaO) este piatra de calcar. De asemenea si la producerea cimentului 98% se foloseste piatra de var. In plus se folosesc cantitati mici de minereu de fier, nisip si argila. Pentru a se imbunatatii calitatile produsului BCA se utilizeaza cantitati mici de gips sau anhidrite. Un alt material primar este apa.

Pentru crearea porilor se foloseste in procesul de productie pulberea sau pasta de aluminiu. Prin utilizarea a circa 500 g pe metru cub este o cantitate foarte mica. Aluminiu se aduce in general din produse reciclate.

Are raport foarte avantajos, intre volumul materialului finit BCA si volumul materiilor prime folosite

Materialele utilizate la fabricarea BCA-ului pot fi catalogate ca materiale din resurse naturale care stau la dispozitie pentru o lunga perioada de timp fiind rezerve teoretic nelimitate. In plus materile prime sunt utilizate foarte eficient. Dintr-un metru cub de materii prime se pot fabrica pana la 5 metri cubi de BCA. Astfel se produce printr-o utilizare redusa de materii prime, un produs care are o masa redusa, bune calitati termice si o rezistenta ridicata.