Procesul tehnologic de producere a BCA-ului Partea IBCA-ul este un material cu o structura alveolara ce contine cca 60% (din volum) pori inchisi de forma sferica cu diametrul sub 1 mm, uniform distribuiti in masa materialului. BCA-ul se realizeaza utilizand ca agregat un material silicios (nisip silicios de rau) iar ca liant cimentul Portland, varul ars-macinat, ghipsul si promotor de expandare - pasta de aluminiu.

Etapele procesului de fabricatie:

1. Selectia materiilor prime:
Fiind un produs pe baza de silicat de calciu necesita surse de calciu si siliciu. Sursa de siliciu o reprezinta nisipul, sursele de calciu fiind cimentul, varul si ghipsul.

2. Macinarea nisipului:
Nisipul si ghipsul se introduc in moara fiind supuse unui proces de macinare in sistem umed. Scopul macinarii este de a aduce aceste materii prime la o suprafata specifica cat mai apropiata de cea a varului si cimentului ceea ce favorizeaza reactiile chimice ale componentilor in masa de beton. Incarcatura morilor este constituita din bile de otel tratat cu duritate controlata si impusa. Contactul in timpul rotatiei morilor intre corpurile de macinare nisip si ghips duce la obtinerea slamului nisip caracterizat de o greutate litrica constanta si precis calculata. Procesul de macinare este complet automatizat si controlat. Produsul care rezulta este depozitat in 2 omogenizatoare cu agitator.

3. Retur slam deseu:Procesul tehnologic de producere a BCA-ului Partea I
Slamul deseu este componenta reziduala rezultata la malaxarea surplusului de material taiat din forme in timpul procesului de taiere, in amestec cu apa. Materialul rezidual este colectat intr-un sistem specific de unde dupa malaxare cu apa este pompat intr-un rezervor de stocare denumit omogenizator.


4. Dozarea/Amestecarea:
Slamul nisip si slamul deseu, impreuna cu cimentul, varul si pasta de aluminiu preparata sub forma de suspensie, se dozeaza automat conform unei retete de fabricatie prestabilita. De asemenea, dozarea si amestecarea componentilor sunt procese asistate si inregistrate de un calculator de proces.

5. Turnarea in tipare:
Amestecul rezultat este descarcat intr-un malaxor mobil prevazut cu agitator si turnat in tipare metalice special pregatite (curatate si unse cu uleiuri industriale), in care are loc procesul de expandare si preintarire.